Navigatie
  • Shop
  • Reisloket

Inloggen | Aanmelden

WaarBenJij.nu

Maak gratis jouw reisdagboek aan! Gratis aanmelden

Maak gratis jouw reisdagboek aan!

watch introductie videotjes

Nu in:

Was in:

En nog

Blijf op de hoogte

• Meld je aan voor de mailinglijst
  • RSS-feed
  • Bel Twan en Carolien via Hallo Buitenland.nl

Recente reisverslagen

• 14-12-2017 KTMDU/ISTANBUL/ ... (5)
  • 10-12-2017 RODE BERGEN, ... (3)
  • 10-12-2017 RODE BERGEN, ... (0)
  • 08-12-2017 MET KLEINE ... (8)
  • 06-12-2017 DEEPACK, DAGJE ... (8)

Statistieken

Dit dagboek is 31337 keer bekeken

Voorbereid op reis? check reisloket

prev next
365 Vaccineren

Reisverslag MET KLEINE DINGEN KUNNEN WE VEEL BEREIKEN/ VIEREN

Toon op kaart

8 december 2017 | Door: Twan Robbeson

Aantal keer bekeken 212   Aantal reacties 8   Takam, Nepal
a A

MET KLEINE DINGEN KUNNEN WE VEEL BEREIKEN/ VIEREN

Wat waren wij onder de indruk van het overweldigende ontvangst. Iets waar we niet op zaten te wachten maar als het je overkomt het toch ook een heel speciaal gevoel geeft.
“This is our primairy hospital” vertelt een medewerker van de medische post uit Takam ons. We staan in een aftands gebouwtje met een paar ruimtes van beton. Echt steriel ziet het er niet uit. Hopelozer aanzicht is de apparatuur. Voor de primaire zorg is hier niet veel nodig, maar wat we zien is sterk verouderd. “What is your wishlist” is onze vraag. Als je tien dingen mag opschrijven wat heb je dan nodig? Snel pakt hij een roze papiertje en schrijft in zo goed mogelijk Engels zijn wensenlijstje op.
Het gaat niet om grote zaken. Dit moeten we met onze relaties voor elkaar krijgen. We beloven hem niks maar de ogen die elkaar raken zeggen genoeg.
Mooie mensen ontmoeten we in Takam.
Het blijkt dat de fanfare niet alleen voor ons is uitgerukt maar ook voor het vieren van de vierentachtigste verjaardag van een inwoonster. Ze ziet eruit als 110! Ze krijgt van de inwoners een ereronde door het dorp. Aan een stoel zijn twee latten gebonden die dienen als dragers waarmee sterke mannen haar met muziek en dans door het dorp dragen. Hopelijk overleeft ze het! Aandoenlijk is ook het oude mannetje, het lijkt een zwerver maar daar is hij te schoon voor met het grijze haar en baartje loopt hij voorovergebogen met een typisch Nepalees hoedje op ons continue op te zoeken. Hij heeft geen familie meer zo horen we. Onder zijn jas draagt hij tassen met zich mee. Het blijkt dat hij niemand gelooft, niet praat en aan een oog blind is. Telkens komt hij naar me toe en maakt een gebaar naar zijn oog en zonder iets te zeggen raakt zijn hand mij aan en kijkt vragend naar me. Hij denkt dat wij de dokters zijn. Dat heeft hij dus wel begrepen. Helaas. Maar hopelijk kunnen we hem over een jaar wel helpen.
Met onze vrienden van het ooghospitaal maken we een ronde door het dorp om te inventariseren wat de logistieke problemen zijn voor het opzetten van het kamp. Al snel wordt besloten om niet de medische post maar de school te gaan gebruiken als operatieplaats. Dit past beter. We verwachten al snel een 300 patienten volgend jaar. Voor wat betreft de slaapplekken voor de groep blijkt dat een aantal lokale mensen hun huisje beschikbaar wil stellen. Dat gaan we nog maar eens goed bekijken. Mogelijk wordt het toch een tentkampje wat zeer goed zal worden gefaciliteerd. We hebben genoeg gezien, gaan terug en aan het werk.

Reageren
Vorige bericht » « Volgende bericht

Reacties (8)

8 december 2017 17:18 | Door: Leo Dekkers

Nou Twan en Carolien dat word een hele organisatie en totaal iets anders dan wat jullie gewend zijn te doen.

8 december 2017 17:27 | Door: Twan en Carolien

Enige wat wij moeten doen is er een onvergetelijk mooie reis van maken en hier in Nepal samen met de groep die meegaat de doelen realiseren.
Het is niet anders dan Birma of Noorderlicht; alleen is nu het doel van de reis anders en staat het laten slagen van het eye-surgical camp voorop. Op naar november 2018!!!

8 december 2017 18:23 | Door: Adrica en Sil

Veel succes , gr

8 december 2017 19:38 | Door: Henk Pinckers

Jullie kunnen echt het verschil maken!!! X

8 december 2017 20:09 | Door: Annie Edam

Wat moet dat een goed gevoel geven als je dit voor die mensen kan doen.

9 december 2017 07:05 | Door: Cees RIJNEN

Dit is een Avontuur met een Missie, met zoveel ervaringen en passie, als jullie hebben gaat dit ook lukken. Ook omdat je goed bent in mensen bij elkaar te brengen, want die heb je zeker nodig. Een mooi doel voor 2018 is in wording, heel veel succes en doorsettings vermogen !

9 december 2017 17:17 | Door: Marianne Ewijk

Het zal een grote onderneming worden om de doelen te realiseren die jullie voor ogen hebben.
We zijn benieuwd naar al de verhalen wanneer jullie terug zijn.
Heel veel succes nog.

9 december 2017 18:13 | Door: Dick en Lida Drent

Ook wij zijn heel benieuwd naar jullie verhalen en wie weet hoe we kunnen helpen met elkaar om dit doel te bereiken. Behouden thuiskomst gewenst in elk geval.